„Acum şi repede!” - este moto-ul după care acţionează oamenii de succes. De „Acum şi repede” are nevoie şi ţara noastră pentru o Românie inventivă, o Românie competitivă. Iar soluţiile vin chiar de la specialişti.
Oameni români de ştiinţă, profesori, antreprenori de succes, economişti de valoare ai ţării s-au reunit, zilele trecute, la Bucureşti, pentru a căuta soluţii la problemele legate de conectarea dintre inovare şi economia reală a României de astăzi. Fiecare din aceştia a venit cu propuneri pertinente, cele mai multe extrase din experienţa proprie. De la invenţiile şi importanţa cercetării, la mediul de afaceri şi creativitatea fantastică a antreprenorilor români, s-a discutat pe toate palierele economiei româneşti.
Evenimentul, intitulat „România inventivă. România competitivă”, a fost organizat in data de 14 Noimebrie 2017 , de INACO - Iniţiativa pentru Competivitate şi Academia de Studii Economice, în parteneriat cu Forumul Inventatorilor Români (FIR), CEC Bank, Fundaţia Dignitas şi ASPES - Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale.
Concluzia generală a fost că domeniul economic nu poate exista fără inovaţie, invenţie şi cercetare, fie că este vorba despre tehnologii noi în agricultură, tehnologii noi în industria uşoară sau chiar cea a mobilierului. Magda Bei, CEO Graphtec şi membru INACO, a subliniat că inovaţia merge mână în mână cu producţia, iar în domeniul mobilierului comercial, mai ales, nevoia de cercetare-dezvoltare este permanentă.
„În cadrul fabricii noastre din Constanţa, am realizat, în cei 19 ani de experienţă, peste 36.000 de produse unice de mobilier comercial pentru România şi străinătate. Avem o echipă de 120 de oameni minunaţi, creativi, care acoperă atât meserii ale neamului românesc, tâmplari, sudori, lăcătuşi, sticlari, sculeri matriţeri, strungari, dar avem şi arhitecţi, designeri şi ingineri, cu ajutorul cărora creăm produse customizate pe nevoile clienţilor noştri. În industrie, competitivitatea înseamnă inovaţie, cercetare şi dezvoltare. De 15 ani, avem în compania noastră un departament de cercetare – dezvoltare, pentru că este foarte important să fim cu un pas înaintea pieţei, să ştim ce îşi doreşte piaţa. Facem cercetare şi dezvoltare în compania noastră pentru a avea pregătit un produs pregătit în momentul în care ieşi pe scenă. Nu te pregăteşti când urci pe scenă, ci cu mult timp înainte”, este de părere Magda Bei.
Aceasta susţine că firesc ar fi ca, prin extinderea codului fiscal, astfel de laboratoare din cadrul companiilor să fie recunoscute ca fiind departamente de cercetare industrială, fără de care companiile in România pot pierde foarte mulţi bani.
![]() |
![]() |
„În România nu există o cultură de recunoaştere a activităţii inovative!”
CEO-ul Graphtec a mai prezentat, în cadrul dezbaterii, exemple concrete din activitatea companiei sale care sunt legate de activitatea de cercetare-inovare și care au fost determinante pentru câștigarea unor licitații cu firme care nu au dezvoltat astfel de departamente. „În momentul de faţă, ca producător în România, provocarea noastră este internaţionalizarea pentru că avem nevoie să ne fie cunoscute în străinătate valorile poporului român de a fi creativ şi inovativ.
Evenimentul a generat 7 știri de forță care s-au rostogolit multiplicativ în presa națională: